Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken zei dinsdagavond in de Tweede Kamer dat zij de 'pensioenknip' wil herinvoeren. Met deze 'pensioenknip' hoeven mensen met een premiepensioen niet langer hun levenslange pensioenuitkering in één keer op te kopen. Dat meldt het FD. In januari 2014 werd de pensioenknipregeling afgeschaft omdat minder dan 1% van de mensen daadwerkelijk koos voor de regeling.

Klijnsma wil nog voor het zomerreces regelen dat een pensioen voor twee jaar kan worden opgekocht. Na die twee jaar kan de rest van het pensioenkapitaal worden opgekocht in de hoop dat de rente tegen die tijd weer is gestegen. Klijnsma spreekt van een 'tijdelijk noodoplossing' voor mensen die nu hun tegenvallende pensioenkapitaal moeten opnemen. Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) dringen al langere tijd aan op deze regeling. "Als je nu met pensioen gaat, heb je door de extreem lage rente een groot probleem. Hier is een directe oplossing voor nodig en die is ook voorhanden. De pensioenknip heeft al een wettelijke basis en die kan de staatssecretaris dus snel opnieuw invoeren", zegt Van Weyenberg tegen het FD.

Het ministerie van Sociale Zaken benadrukt nog wel dat de pensioenknip geen garantie biedt voor een hogere pensioenuitkering omdat de rente over twee jaar nog steeds laag kan zijn. "Maar de mogelijkheid tot de knip biedt mensen in elk geval de keuzemogelijkheid", zegt het ministerie. In 2017 moet de nieuwe pensioenwetgeving ingaan en zal de pensioenknipregeling weer worden opgeheven.

Top