Er zijn verschillende vormen van pensioensparen, elk met voor- en nadelen. Wij sommen ze voor u op

Wat is het verschil tussen ‘vrij’ pensioensparen (box 3) en fiscaal aftrekbaar pensioensparen (box 1)?

Per jaar bouwt u een gedeelte van uw pensioen op. Sinds 1 januari 2015 is dat opbouwpercentage 1,875 procent. Als u in een jaar via uw werkgever geen of onvoldoende pensioen opbouwt, is er sprake van een 'jaarruimte'. Dit is het bedrag dat u kunt aftrekken voor de inkomstenbelasting wanneer u het aanwendt om in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening te storten (box 1).


U kunt er ook voor kiezen om in box 3 iets extra’s te doen voor uw oude dag. U hebt dan geen fiscale aftrek en betaalt vermogensrendementsheffing over het vermogen als het bedrag in box 3 boven de vrijstelling uitkomt (heffingsvrij vermogen 2015: 21.330 euro per persoon).

Fiscaal aftrekbaar pensioensparen: wat zijn de voordelen?

Het voordeel van fiscaal aftrekbaar pensioensparen is dat u over het ingelegde bedrag geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Het vermogen in de verzekering of het bankspaarproduct valt ook niet in box 3, waardoor u hier geen vermogensrendementsheffing over betaalt. Als u met pensioen gaat, kunt u het bedrag omzetten in een direct ingaande lijfrente (bij verzekering) of periodiek laten uitkeren (bij banksparen over minimaal 5 jaar vanaf leeftijd AOW). Over de uitkeringen betaalt u pas op dat moment inkomstenbelasting.

Als u het gereserveerde bedrag eerder wilt opnemen, betaalt u overigens alsnog inkomstenbelasting plus een revisierente (boete) van 20 procent.

Vrij pensioensparen: wat zijn de voordelen?

Het voordeel van extra sparen of beleggen in box 3 is dat u zelf bepaalt hoeveel extra vermogen u wilt opbouwen voor uw pensioen. Daarbij kunt u vrij over het vermogen beschikken, mocht u het eerder nodig hebben. Nadeel van vrij pensioensparen is dat u 1,2 procent vermogensrendementsheffing betaalt over het meerdere boven de vrijstelling in box 3. Een voordeel is wel weer dat het vermogen ‘bij uitkering’ niet meer belast wordt. Daarbij kunt u het vermogen naar wens opbouwen. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit verschillende spaar- en beleggingsvormen.

Welke vorm van pensioensparen past bij mij?

Als u geen of weinig pensioen via uw werkgever opbouwt of als u zzp’er bent, is het waarschijnlijk interessanter om fiscaal aftrekbaar te sparen voor uw pensioen via een lijfrenteverzekering of een bankspaarproduct. Dit komt vooral door het fiscaal voordeel dat u nu hebt. Bouwt u via uw werkgever pensioen op en heeft u nauwelijks jaarruimte, dan ligt extra opbouw via box 3 vaak meer voor de hand.

Top