Er wordt vaak gedacht dat dit mogelijk is, maar het tegendeel is waar. De uitkering uit een oud regime lijfrente mag niet worden geschonken voor aankoop van een eigen woning. Er mag wel worden geschonken bij een oud regime lijfrente en men heeft een schenkingsvrijstelling tot € 100.000 voor de aankoop van een woning, maar dit zijn twee totaal verschillende regelingen die we u graag toelichten.

 

Schenkingsvrijstelling voor aankoop van een eigen woning

Tot 31 december 2014 is het mogelijk om maximaal € 100.000 te schenken voor de aankoop van een woning waar geen schenkbelasting over betaald hoeft te worden. Hierna is het nog steeds mogelijk om te schenken aan kinderen, echter met andere bedragen. Het is voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar mogelijk om eenmalig te schenken voor € 25.096. Als de schenking wordt gebruik voor de eigen woning mag de schenking worden verhoogd tot € 52.281. Voorwaarde hiervoor is dat het kind voor de aankoop van een woning beschikt over netto geld dat vrij gebruikt kan worden om een deel van de koopsom te betalen.

Lijfrente oud regime en schenken 

Een oud regime lijfrente is een polis die gesloten is tegen een eenmalige koopsom voor 1 januari 1992 of op basis van een periodieke premie voor 16 oktober 1990. Een groot voordeel van een oud regime lijfrente is dat deze flexibel is.  U bepaalt zelf wanneer de uitkering plaatsvindt van het lijfrente kapitaal en hoeveel. Hierover wordt inkomstenbelasting betaald. Daarnaast mag u bij een oud regime lijfrente de waarde van de polis schenken en u mag bepalen aan wie u het schenkt.

Oud regime lijfrente, twee manieren om te schenken

Er wordt regelmatig een oud regime vrijkomende lijfrente geschonken aan de kinderen; een bruto schenking waar uiteindelijk inkomstenbelasting over betaald moet worden.
Twee manier om een oud regime lijfrente te schenken:

1. De uitkering schenken
De uitkerende verzekeraar houdt de belasting in en maakt het maandelijkse netto bedrag over aan het kind.

2. Lijfrentekapitaal (of een deel daarvan) schenken
Het kind sluit een nieuwe polis op zijn of haar naam en zet het oude regime voort. Er worden dus nog geen (maandelijkse) uitkeringen gedaan.

In beide gevallen is er niet in één keer een netto bedrag beschikbaar wat het kind kan gebruiken voor de aankoop van een eigen woning.

Wilt u meer weten over het schenken van de lijfrentepolis oud regime? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij adviseren u graag en vrijblijvend verder. 

Top